Величина Приказа: Повећај слова Смањи слова Основна величина
недеља, 21 јануар 2018

Dobro Jutro

УП Нуклеус

ОнЛине

Имамо 14 гостију на мрежи
О Нама

Удружење пчелара ''НУКЛЕУС'' из Ваљева, основано је 3. фебруара 2001. године, у кафеу Казабланка, на кеју Колубаре у Ваљеву. Идеја за оснивање новог удружења појавила се као последица неактивности постојећег, старог општинског удружења ''Драгојло Дудић'' сада Ваљево и одбијање свих предлога везаних за унапређење пчеларства. У први мах предлог за име удружења, било је Ваљево, али смо га одмах заменили са именом које и данас носи. Оснивачи удружења су Евтић Милорад - председник, Обрадовић Рајко - подпредседник, Давидовић Драган - благајним и чланови Споладор Ивица и Благојевић Синиша, затим Стевановић Бобан (председник надзорног одбора) и Станковић Зоран (члан надзорног одбора). Због застоја око регистрације удружење од стране СУП-а, удружење пчелара ''НУКЛЕУС'' Ваљево региструје се тек 18. априла 2001. године, у министарству правде Савезне Републике Југославије.

Удружење данас броји oko 150 чланова. До тог броја дошло је са организовањем преко 20 едукативних предавања у зимском периоду новембар-март, организовањем округлих столова преко недеље - где се може погледати филм о пчеларству или реприза неког предавања са актуелним темама, за пчеларе до две године пчеларског стажа врши се набавка књига за почетнике. Удружење има хумани актив, који помаже пчеларима у случају спречености или болести код кључних радова на пчелињаку.

У неколико наврата помогли смо манастире: Пустињу, Јовању, Пивину Главу код Шида и Жичу воском, лековима, храна за пчеле и организовање манастирскох пчелињака.

Удружење сарађује са скоро свим удружењима у Колубарском и Мачванском региону, а и шире.

Иницијатор је оснивање Колубарске асоцијације, да би идеја касније била преузета при оснивању Асоцијације Колубарског и Мачванског региона, чији смо чланови.

Прву помоћ од општинских органа удружење добија 2009. године, за набавку матица. Иста је најављена и за ову, 2011. годину, у којој смо проширили сарадњу са комором, агенција за рурални развој, завод за пољопривреду, задружним савезом, удружењем домаћина, туристичком организацијом, ветеринарском инспекцијом, саобраћајном полицијом, воћарима, пољопривредном школом и другима.

Удружење ''Нуклеус'' Ваљево има и своју славу - св. великомученика Прокопија, која пада 21. јула сваке године.

Чланство у удружењу се остварује преко чланарине, изузев за пчеларе преко 75 година старости, који не плаћају, а ако су примали неки часопис преко удружења до 75 година старости, исти добијају даље бесплатно.

У почетку удружење је издавало ''Пчелар ваљевски''. Имамо и признања, која додељујемо чланству и нечлановима за изузетан допринос у развоју пчеларства. Ту су захвалнице и медаље.

Садашње руководсво удружења пчелара ''НУКЛЕУС'' Ваљево:

Горан Гавриловић (председник)
Извршни одбор: Драган Давидовић (благајник), др вет.Ђорђе Марковић (заменик председника), Саша Радовановић (секретар), Горан Старчевић, Вера Мијаиловић, Миломир Новковић
Надзорни одбор: Миломир Јаковљевић, Радоје Песић i Момчило Деспотовић.

 
Copyright © 2018 Удружење Пчелара Нуклеус. Сва права задржана. Design by : VAMEDIA