Величина Приказа: Повећај слова Смањи слова Основна величина
недеља, 21 јануар 2018

Dobro Jutro

УП Нуклеус

ОнЛине

Имамо 12 гостију на мрежи
О Ваљеву

Ваљево данас има нешто преко 60 000 становника, а нарастало је вековима трпећи многе лоше ветрове историје. Први пут се Заузима важно место у нашој историји, пре свега због значаја које је имало у Првом српском устанку и Првом светском рату. У њему су погубљени кнезови Алекса Ненадовић и Илија Бирчанин, у чувеној Ваљевској болници умрла сликарка Надежда Петровић, на овим просторима се одиграла славна Колубарска битка, коју је предводио војвода Живојин Мишић.

 

Ваљево спомиње у дубровачким списима из 1339.године, а и постоји много различитих легенди како је добило име. По некима сваљао се народ са планина у долину, по другима због ваљарица на Колубари, филолози кажу по латинској речи валлис, што значи долина, а најближе истини да је град добио име по извесном Ваљу, што је старо словенско име, који је био власник прве кафане подигнуте на територији града, те одатле и не чуди што у Ваљеву на сваком кораку ничу кафане, кафићи, ресторани, а Ваљевци су познати по томе што са првим лепим данима, чак и у току радног времена, испуне све кафанске баште

Али овдашњи народ је такав, воли да се дружи, кафана му је мила, а гостопримљив је у толикој мери да у Ваљеву не важи она народна- сваког госта, за три дана доста. Како би и важила, кад за три дана не можете посетити Музеј и Муселинов конак, попити кафу у Букви, ручати у Шоферу, сликати се на Марковој столици, ушинути врат гледајући Стевана Филиповића, погледати слике најчувенијег ваљевског сликара Љубе Поповића у Модерној галерији, посетити Бранковину и рецитовати Десаникину – Не, немој ми прићи, хоћу издалека, обићи Кулу Ненадовића, попити криглу ваљевског пива на Платанима. Прошетати се Пећином, прочитати „Лептирицу“ Милована Глишића и посетити воденицу Саве Савановића на Градцу, попити воду са извора, запалити свећу у Ћелијама, појести чорбу од коприве на Видановом извору, и јагњеће печење код Боре у Росуљама, истраживати у Истраживачкој станици Петница и уплашити се од слепих мишева у Петничкој пећини, бућнути се у базен и окупати у језеру, вечерати пастрмку на Ловцима док вам пауни шетају око стола, меркати Ваљевке док парадирају Кнез Милошевом.

 

Оставити пола плате баирским музичарима у некој кафани у Тешњару, посртати преко белог мермерног моста, ухватити такси код Гранда и отићи на бурек са сиром у 3 ујутро, доручковати качамак или прженице код Шмекера, па се осладити туфахијама у Кући, надисати се на Дивчибарама, поклонити се у Лелићу, попити ракијицу код Гљивара, поздравити се с домаћинима и купити за успомену кило дуван чварака од Славена, те чути како се досетио овај виспрени Ваљевац да заштити производ стар бар 200 година, да га Словенци не украду као ајвар, па дуван чварци и званично постадоше аутентичан ваљевски бренд. И ако све то успете да одрадите за три дана, једно је сигурно, вратићете са по још, а у међувремену четоваћете са Ваљевкама или Ваљевцима на овом wеб порталу припремајући терен да, можда, у Ваљеву следећи пут и останете. Трајно.

 
Copyright © 2018 Удружење Пчелара Нуклеус. Сва права задржана. Design by : VAMEDIA