Величина Приказа: Повећај слова Смањи слова Основна величина
недеља, 21 јануар 2018

Dobro Jutro

УП Нуклеус

ОнЛине

Имамо 9 гостију на мрежи
ЗАШТИТИМО ПЧЕЛЕ


ЗАШТИТИМО ПЧЕЛЕ
четвртак, 05 мај 2011 23:34

ЗАШТИТИМО ПЧЕЛЕ

Удружење пчелара “Нуклеус“ ВАЉЕВО – Вишеструке користи пчела у пољопривреди сваке       године угрожавају несавесни корисници средстава за заштиту биља, који, без обзира на            законске одредбе и високе казне, не спроводе мере заштите биља и тако угрожавају пчеле и пчеларство.
Због тога је Министарство пољопривреде апеловало на све кориснике да, у време цветања воћа када су пчеле најактивније, предузму све мере како би се заштитили ови инсекти.

 

Министарство је подсетило и да се најстрожије забрањује третирање воћњака у пуном цвату, уљане репице и сунцокрета, а угроженим се сматрају и сви пчелињаци на удаљености од пет километара   од третиране површине.
Уколико дође до кршења одредби Закона о средствима за заштиту биља, против несавесних корисника биће преудзете адекватне законске мере.
За непоштовање одредби Закона о средствима за заштиту биља за правна лица превиђене су казне од 700.000 до 3.000.000 динара, за предузетнике од 300.000 до 500.000 док су за физичка лица од 35.000 до 50.000 динара.
Средства за заштиту биља која су отровна за пчеле могу се применити само у случају сузбијања карантински штетних организама и то само након писаног одобрења министра пољопривреде ако су  48 сати пре примене одгајивачи пчела обавештени о примени и ако се пчелиња друштва налазе на растојању од најмање пет километара од места третирања.
Корисници средстава за заштиту биља су дужни да воде евиденцију о сваком третирању биља, биљних производа и прописаних објеката.
За непоштовање ових одредби прописане су такође, новчане казне.

Правилно тумачење закона о заштити биља

На терену има много неправилних тумачења новог Закона о средствима за заштиту биља (Службени гласник РС, 41/2009), на жалост чак и од стране појединих инспектора, који га нису правилно протумачили. Ако неком од фитосанитарних или пољопривредних инспектора није јасно ни ово тумачење које овде објављујемо, упутите их да одмах позову госпођу Снежану Савчић Петрић, начелницу Одељења за средства за заштиту биља Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде, па ће им она објаснити. Ових дана имали смо проблем да је фитосанитарна инспекција Колубарског округа послала на терен апсолутно погрешно тумачење овог Закона (ОВДЕ). СПОС је интервенисао у Министарству и погрешно тумачење је ургентно повучено.
Ево и правог тумачења Закона о средствима за заштиту биља:
У члану 45 Закона о средствима за заштиту биља, у чијој изради је учествовао и СПОС, и који је један од најбољих Закона Европе по том питању (осим по висини казнених одредби, што му је једина мањкавост, јер су казне премале) пише следеће, између осталог:

Забрањена је примена средстава за заштиту биља, и то:

5) из ваздухоплова која су отровна за пчеле;
6) у време цветања биља која су отровна за пчеле;

Изузетно од става 1. тачка 6) овог члана средства за заштиту биља могу се примењивати једино у случају сузбијања штетних организама са прописаних листа или третирања биља, биљних производа и прописаних објеката са прописаних листа, под условима из члана 49. овог закона.

Према томе, ЈЕДИНИ изузетак од тачке 6 (горе наведене) су штетни организми са прописаних листа (читајте карантински организми, значи карантиснке болести и штеточине, што је појава ређа од снега у јуну), и то само када министар пропише и потпише.

Значи, члан 49 се односи ИСКЉУЧИВО на такве штетне организме са прописаних листа, а члан 49 гласи:

Средства за заштиту биља која су отровна за пчеле могу се примењивати ако:
1) су лица која врше примену средстава за заштиту биља 48 сати пре примене обавестила одгајиваче пчела, њихова удружења и органе јединице локалне самоуправе о предстојећој примени средстава за заштиту биља, са навођењем начина примене, ради предузимања одговарајућих мера заштите;
2) се пчелиња друштва налазе на растојању од најмање пет километара од места третирања, како би та пчелиња друштва могла бити премештена у зону безбедну за пчеле.
Одгајивачи пчела, њихова удружења и органи јединице локалне самоуправе дужни су да по пријему обавештења из става 1. тачка 1) овог члана предузму одговарајуће мере заштите, у складу са локалним условима, на локацијама на којима се налазе пчелиња друштва и пасишта која пчеле посећују и у којима пчеле масовно лете и да податке о предузетим мерама доставе лицима која врше примену средстава за заштиту биља која су отровна за пчеле на њихов захтев.

Према томе, суштински, никакво посебно тумачење ту није потребно, закон је јасан. На жалост, није нова појава да се Закон погрешно тумачи, погрешних тумачења има колико хоћете, свако тумачи како му одговара или како зна и уме, а не како пише.
ЈЕДНОСТАВНО РЕЧЕНО, док биљка цвета, НЕ СМЕ се третирати средствима отровним за пчеле. Ако у упутству неког средства пише да може, то значи да није усаглашено са законом, јавите СПОС-у које је то средство, СПОС ће пријавити произвођача, а казне за правна лица су огромне. Такође, писмено пријавите (може и анонимно, али обавезно писмено) и сваког заштитара, радника у пољопривредној апотеци или телевизијску емисију, која препоручује третмане средствима отровним за пчеле у време цветања биља!

Према томе, имамо један од најбољих Закона, али је примена сваког оваквог закона веома компликована. Ви сада можете да тужите тровача и да врло брзо добијете процес, јер он једноставно није смео да прска у цвету средствима отровним за пчеле и тачка. АЛИ, то је проблем доказати, јер морате поуздано знати ко је прскао, како би га надлежне инспекције "претресле" уздуж и попреко и доказале кривицу. А ако не знате ко је прскао, може ли се такав ухватити? На жалост, не може. Тј. може, ако је у питању газдинство које води евиденцију третмана.


 

 

 


Copyright © 2018 Удружење Пчелара Нуклеус. Сва права задржана. Design by : VAMEDIA